Общинският гаранционен фонд получи престижна награда за подпомагане на малкия и среден бизнес в столицата

DSC_0663

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП) на Столична община получи специален приз за активен принос в подпомагането на малките и средните предприятия в София.

Наградата бе връчена на официална церемония по време на Балканската конференция на малките и средни предприятия под егидата на  Българското председателство на Съвета на ЕС, която се проведе на 7 юни 2018 г. в София. Над 200 български МСП и над 150 предприемачи от Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, както и от Италия, участваха във форума. Те бяха поздравени от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, заместник-министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова, заместник-министъра на външните работи Тодор Стоянов, заместник-министъра на земеделието, храните и горите Лозана Василева, изпълнителния директор на ИАНМСП Габриела Козарева, изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев.

Столична община и ОГФМСП получиха специалните поздравления на Дейвид Каро, президент на Европейския алианс на малкия бизнес (ESBA) – паневропейска организация, която има над 1,2 милиона членове от 36 страни.

„Искам да благодаря на Обединени бизнес клубове, както и на съорганизаторите в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за инвестиции за признанието за резултатите от активните действия на Столична община в подкрепа на малкия и среден бизнес“, каза Ирина Йорданова, председател на Съвета за управление на Фонда при получаването на наградата. Председателят на журито Мариана Печеян посочи, че ОГФМСП трябва да послужи като отличен пример за създаване на подобни структури към общините в България.

До момента ОГФМСП е подпомогнал 625 проекта на малки и средни предприятия в София, като е съдействал за отпускане на кредити за 117 млн. лева. С цел стимулиране на иновациите и стартиращите предприятия през м. май т.г. ОГФМСП стартира изцяло нова гаранционна схема „Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия“.