„Акселератор Стартъп София“ и Насърчаващ съвет ще подкрепят предприемачите в столицата чрез финансови инструменти

На среща с банкери, ръководители на небанкови финансови институции и представители на предприемаческата екосистема кметът Йорданка Фандъкова представи идеята за създаване на „Акселератор Стартъп София“ в подкрепа на иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на Столична община.

 

„Целта на новия инструмент е да работи с даден предприемач или стартираща фирма за период от 3 до 5 месеца и да ги подготви за представяне през следващ етап за финансиране от банки и стратегически инвеститори“, каза кметът Фандъкова. Като възможно решение за стимулиране на потенциала на предприемачите, Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП), Програма „Европа“ и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) ще инициират стартиране на подкрепящ финансов инструмент „Акселератор Стартъп София“ за иновативни, стартиращи и социални предприемачи на територията на Столична община.

 

Кметът Фандъкова благодари за подкрепата към малкия и среден бизнес в София от страна на банките-партньори на Общинския гаранционен фонд чрез новата гаранционна схема на ОФГМСП за стартиращи и/или иновативни предприятия. „Благодаря Ви за Вашето партньорство и подкрепа до момента – с г-жа Виолина Маринова преди близо половин година подписахме споразумение по Програмата ФИСП на Общинския гаранционен фонд. Малко след това г-н Барбалов беше в централата на БАКБ по същия повод. Потърсихме партньорство и с Националния гаранционен фонд, който даде подкрепа за международното членство на ОГФМСП в Европейската асоциация на гаранционните институции. Благодарение на партньорството с ръководството на София Тех Парк открихме наскоро там офис в подкрепа на предприемачите. Открихме и софийска Лаборатория за иновации, имаме и редица други инициативи. Всичко това дава резултати, които искаме да надградим като обединим усилията в една обща платформа „Акселератор Стартъп София“, насочена към подпомагане на предприемачите на територията на Столична община“, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна активната дейност на Общинския гаранционен фонд в подкрепа на предприемаческата екосистема в столицата като поздрави за добрите резултати екипа на ОГФ, председателя на Съвета за управление Ирина Йорданова и управителя на Фонда Николай Ценков.

 

„Обещаваме, че ще работим заедно с вас, ще бъдем на разположение, ще ви подкрепим в тази инициатива, защото това наистина може да бъде акселераторът за бъдещото развитие на София“, каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

 

На срещата бе обявено и създаването на Консултативен съвет в подкрепа на МСП чрез финансови инструменти към заместник-кмета по направление „Финанси и стопанска дейност“ на СО Дончо Барбалов. Г-н Барбалов покани всички присъстващи да се включат в Съвета, насърчаващ предприемачите, който ще има за основна цел подпомагането на Столична община при провеждане на нейната политиката за насърчаване на малкия и среден бизнес чрез финансови инструменти и стимулиране на предприемачеството в столицата.

Български
КОНСУЛТАЦИЯ ЗА ГАРАНЦИЯ ОНЛАЙН