ОГФМСП гарантира приоритетно кредитирането на жените предприемачи

Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия подпомага приоритетно кредитирането на жените предприемачи при равни други финансови условия. Само през миналата година сумата на гаранционния ангажимент към жени предприемачи от София е 507 286 лева, а сумата на кредитите към тях е близо 1.5 млн. лева. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Глобален форум на жените лидери „Да вдъхновим дигиталните лидери на бъдещето“ в присъствието на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел, министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, председателя на Съвета на жените в бизнеса Боряна Манолова и председателя на Съвета за управление на ОГФМСП Ирина Йорданова.

Заедно, в партньорство, Общинският гаранционен фонд и банка ДСК стартираха Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия. По новата гаранционна схема също ще се насърчава участието на жени предприемачи в столицата.

По данни от 2017 г. на Министерството на труда и социалната политика и НСИ 30% от работодателите в България са жени, а при самостоятелно заетите делът на дамите е още по-голям – 36%.   Наблюденията на Евростат показват, че у нас коефициентът на заетост сред жените в трудоспособна възраст е над 60 на сто. По този показател страната ни изпреварва Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша, Румъния.

Кметът Фандъкова посочи, че чрез Общинската агенция за инвестиции стимулираме партньорства с други европейски градове – вече има създадено с Лондон и предстои сътрудничество с Виена. Столичната община работи и чрез други свои структури и програми за развитие и подкрепа на жените предприемачи.

По програма „Европа“ на Столична община, която подпомага реализирането на европейски инициативи и проекти на гражданския сектор в партньорство с местната власт, са финансирани редица инициативи, свързани с жените.

Български
КОНСУЛТАЦИЯ ЗА ГАРАНЦИЯ ОНЛАЙН