Столична община и ОГФМСП участваха в третия Форум на кметовете на столици от Инициативата 16+1

От 15 до 17 октомври 2018 г. в „Сава център“ в Белград, Сърбия, се състоя Третият форум на кметовете на столици, както и Среща на министрите на транспорта, участващи в Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) във формат 16+1.

Домакини на форума бяха сръбският вицепремиер и министър на транспорта Зорана Михайлович и кметът на Белград проф. Зоран Радойчич, като събитието бе уважено от президента на Сърбия Александър Вучич.

Сред участниците във форума бяха министърът на транспорта на Китай Ли Сяопън и заместник-кметът на Пекин г-жа Ванг Хонг, кметове и транспортни министри от 16-те държави от Централна и Източна Европа. От българска страна участва и зам.-министърът на транспорта и информационните технологии г-н Велик Занчев.

Столична община бе представена във форума от делегация, водена от заместник-кмета на София г-н Дончо Барбалов. В нея участваха г-жа Ирина Йорданова, председател на Постоянната комисия по европейските програми, проекти и международно сътрудничество към Столичния общински съвет  и председател на Съвета за управление на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия (ОГФМСП), г-н Николай Ценков, управител на ОГФМСП, както и представители на бизнеса в столицата.

Темата на срещата в Белград бе инвестициите в транспорта и туризма. На тази тема бе презентацията на г-н Дончо Барбалов, в която той представи предимствата на София и възможностите за инвестиции и бизнес в българската столица. В този панел своите градове представиха и градоначалниците на Белград, Загреб, Будапеща, Подгорица, Сараево и др.

Членовете на делегацията от София участваха в различните панели на конференцията. Програмата включваше и две паралелни панелни сесии. Първата от тях бе насочена към възможностите за развитие и подкрепа на иновациите и предприемачеството чрез инициативата „Един пояс, един път“. Втората бе фокусирана върху туризма като двигател на икономиката и по-специално обмяната на опит и добри практики с оглед разширяване на сътрудничеството и свързаността чрез използването на съвременни информационни технологии в туризма.

Същевременно г-жа Йорданова и г-н Ценков проведоха двустранни срещи с представители на предприемачески организации от Китай и ЦИЕ с цел създаване на нови делови контакти и намиране на потенциални бизнес партньори за развитие на столицата, както и с оглед по-доброто позициониране на ОГФМСП в международен план.

Участниците във Форума дискутираха различни инвестиционни проекти, възможностите на публично-частното партньорство като модел за финансиране на проекти от обществено значение, както и необходимостта от предлагането на съвместен туристически пакет на страните от Централна и Източна Европа, насочен към китайския пазар.

 

 

Български
КОНСУЛТАЦИЯ ЗА ГАРАНЦИЯ ОНЛАЙН